Vojenský guláš z Josefova

Jaroměř je díky pevnosti Josefov historicky spojená s vojenskou posádkou. Zkuste tamější vojenský guláš.

Doporučený postup přípravy

Na 1 porci je třeba nejméně 300 g hovězího masa.

Maso se omyje ve studené vodě, nakrájí na kostky a s drobně nakrájenou cibulí (1 porce 200 g) se bez tuku dusí v přikrytém kastrolu, přičemž si maso potřebnou šťávu pouští samo.

Po hodinovém dušení se guláš přiměřeně osolí, zalije se masovým vývarem nebo horkou vodou, podle libosti i zapráší moukou, a jakmile je asi po 2 hodinách hotov a podle chuti více či méně okořeněn paprikou, je možné přidat uvařené a oloupané brambory.

Aby se brambory připravily chutněji, mohou se syrové oškrábat, čistě vyprat a podle velikosti nakrájet na čtvrtky nebo půlky. Ke guláši se přidají po hodinovém dušení masa. Přitom je nutno počítat s tím, že je třeba přilít horký vývar nebo horkou vodu, aby jídlo nebylo příliš husté a aby všechnu šťávu nevypily brambory.

INGREDIENCE
  • 300 kg hovězího masa
  • 200 kg cibule
  • brambory
  • sůl
  • mouka dle libosti
  • koření - paprika

Děkujeme za poskytnutí materiálů Tomáši Kunstovi. Vojenský guláš z Josefova je tradičním pokrmem královského věnného města Jaroměř