Trutnovské švestkové buchty
Podkrkonošská kuchyně je prostá, ale vynalézavá a chutná. Využívá místních darů brambor, hub, zelí a také sezónního ovoce, například borůvek nebo švestek. Na buchtách se švestkami si pochutnávali nejen v chalupách, ale i na statku. Panská kuchařka Anastázie Horňáková kdysi povýšila švestkové buchty na božskou manu. Jak? Prostě do každé buchty přidala kousek čokolády. Prý aby ji pán neplísnil, že jsou švestky v buchtách kyselé.

Doporučený postup přípravy
Z kvasnic, hrstky mouky, cukru a teplého mléka udělejte kvásek. Až vzejde, vlijte ho do mísy k mouce a přidejte další uvedené ingredience. Vlažným mlékem zadělejte hladké těsto a nechte na teplém místě dobře vykynout. Z těsta vyválejte plát a rádýlkem pokrájejte na čtverce velké jako dlaň. Na každý čtverec dejte vypeckovanou švestku, lžičku cukru, špetku skořice a dílek tmavé čokolády. Buchtu dobře uzavřete a vložte do ohřátého másla na pekáč. Buchty rovnejte a promazáveje pomocí mašlovačky máslem, aby se při pečení neslepily. Pečte asi půl hodiny při teplotě 180 °C. Po upečení potřete povrch teplým máslem, po vychladnutí buchty vyklopte na vál a pocukrujte jemným vanilkovým cukrem. Z tohoto množství pořídíte asi 20 buchet.
INGREDIENCE
- 25 dkg hladké mouky
- 25 dkg polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 vejce a 1 žloutek
- 7 dkg ohřátého másla + máslo na pekáč a na potření
- 4 dkg kvasnic
- náplň: švestky, tabulka čokolády, skořice a cukr
Recept Trutnovské švestkové buchty je tradičním receptem města: Trutnov