Svojanovská játra s bramboráčky

Maso, zvěřinu a vnitřnosti upravované s nejrůznějšími jíchami, tedy omáčkami, uměli připravovat už ve středověku. Naši dávní předkové si libovali v úpravách masa na sladko s vínem, medem, rozinkami a množstvím rozličného koření a bylin. Na starobylém hradu Svojanově můžete i v dnešních časech ochutnat voňavá játra, specialitu hradního kuchaře, která si těmi historickými královskými krměmi nezadá. Sladká rozhodně nejsou a určitě by chutnala i středověkým rytířům nebo švédským žoldnéřům, obléhajícím za třicetileté války hrad Svojanov.

Svojanovská játra s bramboráčky

Doporučený postup přípravy

Předem připravte přílohu malé bramboráčky. Čtyři středně velké oloupané syrové brambory nahrubo nastrouhejte, přidejte lžíci horkého mléka, hrstku hladké mouky, sůl, majoránku, lžíci sádla nebo rozpečené slaninky, vejce, špetku majoránky a dva prolisované stroužky česneku. Dobře promíchejte a na lívanečníku opékejte na rozpáleném sádle nebo oleji malé bramboráčky. Uchovejte je v teple a připravujte játra. Očištěná, omytá a osušená vepřová játra nakrájejte na plátky asi na prst silné. Rozpalte olej a opékejte krátce po obou stranách. Přidejte na tenké kroužky pokrájenou cibuli a drobně nasekaný česnek a ještě chvilku restujte. Pak podlijte červeným vínem a krátce poduste. Játra by měla uprostřed zůstat růžová. Nakonec plátky posypte paprikou a pepřem a těsně před podáváním osolte.

INGREDIENCE

  • 15 dkg odblaněných vepřových jater
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku červené lahůdkové papriky
  • špetku hrubě mletého černého pepře
  • nebo chilli papričky
  • půl deci červeného suchého vína
  • sůl podle chuti

Recept Svojanovská játra s bramboráčky je tradičním receptem města: Polička