Podřipské karásky

Žírný zlatý pruh země české rodí vinnou révu, ovoce, řepu, zeleninu a hlavně kvalitní pšenici. A tak si zdejší venkované, měšťané mělničtí, ale i královští dvořané dopřávali nejrůznější varianty pečiva z bílé mouky. Pekly se oblíbené kulaté nebo vázané koláče, báby neboli kynuté bábovky, sladké calty, smažily se koblihy a boží milosti. K bílému kafíčku se dobře hodil jednoduchý makovaný karásek. To není ryba, nýbrž sladká pletenka, houstička.

Podřipské karásky

Doporučený postup přípravy

Mouky prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte kvasnice. Posypte je cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Počkejte, až vzejde kvásek, a teprve potom přidejte všechny ostatní ingredience. Zadělejte teplým mlékem na vláčné, ale nikoliv řídké těsto. Promíchejte v míse, pak vyklopte na vál a propracujte dobře rukama. Kouli těsta poprašte moukou, vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválejte asi na prst silné válečky 15 cm dlouhé a vždy ze tří válečků splétejte copánky karásky. Srovnejte s patřičnými odstupy na pečicí papír a ještě půl hodiny nechte dokynout. Pletenky potřete rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, posypte nemletým mákem a dejte péct zpočátku na 180 °C, po pěti minutách zmírněte teplotu na 170 °C a dopečte dozlatova. Zkuste k nim uvařit kávu našich prababiček, žitovku neboli meltu s horkým mlékem...

INGREDIENCE

  • 35 dkg hladké mouky
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg ohřátého tuku
  • 7 dkg cukru a 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 4 dkg droždí
  • lžička citrónové kůry
  • lžíce rumu
  • špetka mletého anýzu a fenyklu
  • teplé mléko podle potřeby
  • špetka soli
  • mák na posypání
  • 15 dkg hrubé mouky

Recept Podřipské karásky je tradičním receptem města: Mělník