Podřipské karásky
Žírný zlatý pruh země české rodí vinnou révu, ovoce, řepu, zeleninu a hlavně kvalitní pšenici. A tak si zdejší venkované, měšťané mělničtí, ale i královští dvořané dopřávali nejrůznější varianty pečiva z bílé mouky. Pekly se oblíbené kulaté nebo vázané koláče, báby neboli kynuté bábovky, sladké calty, smažily se koblihy a boží milosti. K bílému kafíčku se dobře hodil jednoduchý makovaný karásek. To není ryba, nýbrž sladká pletenka, houstička.

Doporučený postup přípravy
Mouky prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte kvasnice. Posypte je cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Počkejte, až vzejde kvásek, a teprve potom přidejte všechny ostatní ingredience. Zadělejte teplým mlékem na vláčné, ale nikoliv řídké těsto. Promíchejte v míse, pak vyklopte na vál a propracujte dobře rukama. Kouli těsta poprašte moukou, vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválejte asi na prst silné válečky 15 cm dlouhé a vždy ze tří válečků splétejte copánky karásky. Srovnejte s patřičnými odstupy na pečicí papír a ještě půl hodiny nechte dokynout. Pletenky potřete rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, posypte nemletým mákem a dejte péct zpočátku na 180 °C, po pěti minutách zmírněte teplotu na 170 °C a dopečte dozlatova. Zkuste k nim uvařit kávu našich prababiček, žitovku neboli meltu s horkým mlékem...
INGREDIENCE
- 35 dkg hladké mouky
- 35 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg ohřátého tuku
- 7 dkg cukru a 1 sáček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 4 dkg droždí
- lžička citrónové kůry
- lžíce rumu
- špetka mletého anýzu a fenyklu
- teplé mléko podle potřeby
- špetka soli
- mák na posypání
- 15 dkg hrubé mouky
Recept Podřipské karásky je tradičním receptem města: Mělník