Peciválky

Na Novobydžovsku bývaly na Štědrý den tradičním pokrmem peciválky, jinde nazývané peřinky, jinde zas chlupaté buchty nebo vořechy. Peciválky se mohly upéct předem, pak jen rozpéct, omočit v sirobu a obalit strouhaným perníkem. V dnešních časech už je opravdu raritou, pokud někdo doma vaří sirob z řepy cukrovky. Pokud nevíte, kde vzít řepu cukrovku nebo nemáte čas vařit pravý sirob, můžete ho nahradit medem ohřátým ve vodní lázni, smíchaným s přepuštěným máslem. Se sirobem nebo medem peciválky chutnají královsky.

Peciválky

Doporučený postup přípravy

Na náplň: umletý mák povařený v mléce, oslazený, s rozinkami, citrónovou kůrou, vanilkou, lžičkou másla, popř. ořechy nebo nasekanými mandlemi. Na obalování: Řepný sirob nebo teplý med, promíchané s přeškvařeným máslem a nastrouhaný perník (nejlépe rumové perníčky). Do hrníčku rozdrobte kvasnice, zasypte je trochou cukru, rozmíchejte a zalijte vlažným mlékem. Přidejte dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek. Ten vlijte do mouky, přidejte vlažné máslo, trochu soli a zbytek cukru. Vlažným mlékem zadělejte pružné vláčné těsto a nechte pod utěrkou vykynout. Pak těsto vyválejte na silnější plát, rádlem pokrájejte na čtverečky, do každého dejte lžičku prochladlé makové náplně a uzavřete do kulatých buchtiček. Rovnejte je na máslem potřený plech s vyšším okrajem, nechte ještě chvíli vykynout a pak upečte dozlatova. Vlažné peciválky namáčejte ve směsi teplého sirobu s přepuštěným máslem nebo ohřátého medu s máslem a obalujte ve strouhaném perníku. Pokud budete chystat peciválky den nebo dva předem, stačí je srovnat na plech, dát na chvilku rozpéct a pak postupovat jako u čerstvých.

INGREDIENCE

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 20 dkg másla
  • 5 dkg kvasnic
  • špetka soli
  • asi 3dl vlažného mléka

Recept Peciválky je tradičním receptem města: Nový Bydžov