Královnin losos v balíčku

Povinností královského věnného města Jaroměře bývalo odvádět několikrát do roka lososy do královniny dvorní kuchyně. V tehdejších dobách se u nás lososům dařilo. Snad se v budoucnu podaří vyčistit české řeky natolik, že se k nám tato ryba, která vždy kralovala slavnostním tabulím, ve větší míře vrátí. Jemná úprava růžového lososího masíčka na másle v tzv. papilotě je totiž famózní!

Královnin losos v balíčku

Doporučený postup přípravy

Z pečicího papíru nastříhejte obdélníky cca 50 × 30 cm. Přehněte na polovinu a tu potřete máslem kromě asi pěticentimetrových okrajů. Očištěné mrkve povařte 5 minut ve slané vodě a pak je nakrájejte na tenká kolečka. Domácí tenké nudličky uvařte do měkka v osolené vodě, nechte dobře okapat a promíchejte s mrkví, pepřem, trochou soli, částí drobně pokrájených jarních cibulek a šálkem husté smetany. Tuto směs rozdělte na čtyři papírové obdélníky a navrch položte po jednom plátku dobře osoleného lososa, pokapaného citrónovou šťávou. Rybu posypte zbytkem cibulky, sekaným čerstvým koprem, řeřichou, popř. petrželkou a obložte tenkými lístky másla. Celek zalijte lžící vína a papír postupným přehýbáním okrajů pevně uzavřete na kapsičku. Balíčky srovnejte na plech s vyššími okraji a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Nechte rybu ještě 5 minut dojít v balíčku, který pak otevřete a celý obsah opatrně sesuňte na nahřátý talíř. Lososa ozdobte petrželkou, snítkou kopru a dílkem citronu. Můžete ale servírovat zavřenou papilotu na nahřátém talíři a dopřát strávníkovi požitek z vůní po otevření balíčku.

INGREDIENCE

  • 4 filety z čerstvého lososa cca po 20 dkg
  • sůl a citrónová šťáva
  • 3 dkg másla
  • 4 mrkve
  • 20 dkg domácích vaječných nudlí
  • šálek husté smetany
  • svazek jarních cibulek
  • sůl, pepř, sekaný kopr, petrželka a řeřicha
  • sklenka bílého suchého vína
  • snítky kopru a dílky citronu na ozdobu

Recept Královnin losos v balíčku je tradičním receptem města: Jaroměř