Hradecké čokoládové dortíčky

Hradečtí měšťané měli jak se patří mlsné jazýčky. To zajisté věděla i paní Anuše Kejřová, majitelka hradecké kuchařské školy, provozované už koncem 19. století. Vymyslela recept na miniaturní dortíčky, které by se nemusela stydět předložit ani „hradecké“ královně Elišce Rejčce (13. a 14. století), pokud by ovšem měly obě dámy šanci se setkat. Nechali jsme se inspirovat, a také naše minidortíky stojí za to!

Hradecké čokoládové dortíčky

Doporučený postup přípravy

Žloutky s tukem, cukrem a citrónovou kůrou utřete do zhoustnutí. Pak postupně po lžicích přidávejte do žloutkového krému další ingredience – čokoládu, pevný sníh ušlehaný ze čtyř bílků spolu se špetkou soli a hrubou mouku. Těsto nalijte na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech s vyššími okraji a upečte v mírně vyhřáté troubě. Z vychladlého plátu vykrajujte koblihovým kroužkem malé dortíky, které potřete pikantní zavařeninou (šípkovou, angreštovou, rybízovou apod.) a nakonec polijte hustou čokoládovou polevou. Tu připravíte, když do kotlíku rozlámete tabulku tmavé čokolády na vaření, přidáte dvě lžíce rumu a kelímek šlehačky a za stálého míchání ohřejete ve vodní lázni. Do ještě vlažné polevy na povrchu dortíků urovnejte bílé mandličky. A ještě bonus navrch: těsto, které nám zbude po vykrájení dortíků, rozdrobte, zakropte rumem nebo griotkou a zředěnou pikantní zavařeninou, promíchejte a směs upěchujte do nádoby s rovným dnem, vyloženým pečicím papírem. Zatěžkejte, dejte vychladit a druhý den krájejte podlouhlé řezy a ozdobte je šlehačkou.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 10 dkg másla
  • 5 dkg rostlinného tuku
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg hrubé mouky
  • 12 dkg strouhané čokolády
  • lžička jemně strouhané citrónové kůry
  • pikantní zavařenina
  • loupané mandle
  • na polevu: tmavá čokoláda
  • 33% šlehačka
  • rum

Recept na hradecké čokoládové dortíčky je tradičním receptem města: Hradec Králové