Horácký krupičník

Od Chrudimi směrem na jih se nížina zvedá k úpatí Vysočiny, kraji chudému, kde na polích roste více kamení než chleba. Ještěže se tu daří bramborám! A jídel z brambor tu najdete bezpočet: chlupaté knedlíky, bramborové špalíčky, pekáčky, kucmoch, trpalky, zmrazky čili bramborák, bramborové placky se škvarky atd, atd... Ani paní králka Žofie Bavorská (15. stol.) by jistě nepohrdla voňavým krupičníkem, pokud by byl řádně omaštěný a ozdobený domácí klobáskou. Měla smůlu, v dobách její slávy neměli o bramborách ani potuchy.

Horácký krupičník

Doporučený postup přípravy

Brambory moučného typu oloupejte, pokrájejte na kousky a dejte vařit do mírně osolené vařící vody. Z měkkých brambor slijte vodu a hned do nich vmíchejte krupici. Zakryjte pokličkou a nechte krupici chvíli propařit. Do dobře rozmačkaných vychladlých brambor s krupicí vmíchejte prolisovaný česnek, pepř, majoránku, tři žloutky, nadrobno nakrájenou klobásku a vařený uzený bůček nakrájený na kostičky. Ochutnejte a dosolte podle potřeby. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, což se nejlépe podaří s přidáním špetky soli. Sníh lehce vmíchejte do směsi a tu urovnejte do pekáčku nebo zapékací keramické misky, předem dobře vymazané sádlem. Povrch můžete ozdobit kolečky klobásy. Nechte zapéct dočervena. Podávejte se salátem z kysaného zelí nebo nakládanou červenou řepou.

INGREDIENCE

  • 50 dkg brambor varného typu C
  • šálek krupice
  • sůl podle chuti
  • domácí klobása
  • 15 dkg prorostlého uzeného boku
  • sádlo na vymazání pekáčku
  • 3 vejce
  • pepř a majoránka
  • česnek
  • 15 dkg hrubé mouky

Recept na horácký krupičník je tradičním receptem města: Chrudim