Duhový pstruh z Loučné

V říčce Loučné se odnepaměti lovili pstruzi. Pro jejich lahodné a jemné maso je kuchaři jistě chystali i na stůl českých královen. Ryby vůbec bývaly spíše pokrmem šlechty a bohatých měšťanů, prostému lidu byly většinou nedostupné. Možná si venkované občas přece nějakou rybku upytlačili... Na Loučnou jezdil lovit i vášnivý rybář Jan Werich, jehož rybářský prut dodnes visí na stěně Mlýna Jangelce. Ochutnejte pstruha připraveného jednoduše a přitom skvěle podle receptu René Grima.

Duhový pstruh z Loučné

Doporučený postup přípravy

Dva pěkné filety z pstruha duháka nebo sivena dobře nasolte, trochu opepřete čerstvě mletým pepřem, popřípadě posypte vaším oblíbeným kořením, pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem, obložte čerstvou bazalkou a rozmarýnem, a dejte odležet do chladna na 6 hodin. Pak zprudka a rychle opečte na grilu nebo na dobře rozpálené pánvi. Podávejte s vařenými bramborami, rozmačkanými a promíchanými s trochou husté smetany. Pstruha ozdobte kolečkem citrónu a snítkou rozmarýnu a k němu uchystejte letní salát s balsamikem a citrónovým olejem.

INGREDIENCE

  • duhový pstruh nebo siven
  • sůl, pepř, koření
  • čerstvý rozmarýn a bazalka
  • citrónová nebo limetková šťáva
  • olivový olej, popřípadě tuk na pánev
  • citrón a rozmarýn na ozdobu
  • přílohové brambory a šlehačka 33 %

Recept Duhový pstruh z Loučné je tradičním receptem města: Vysoké Mýto