Bramborový dort

Brambory jíme snad každý den. Český jídelníček si bez nich ani neumíme představit, především v jejich slané úpravě. Přitom brambory jako potravinu vzali lidé v Čechách na milost téměř tři století po objevení Ameriky Christobalem Columbem, odkud se brambory dostaly do Evropy. Víte, že v 17. století jedli na francouzském královském dvoře brambory jako lahůdku ve sladké úpravě? Kdyby českým královnám upekli jejich dvorní kuchaři bramborový dort ze Dvora Králové, určitě by jim také „šmakoval“...

Bramborový dort

Doporučený postup přípravy

Žloutky s cukrem utřete do husté pěny, přidejte umleté ořechy a jemně strouhané oloupané brambory, uvařené ve slupce předešlý den. Do dobře promíchané směsi lehce zapracujte pevný sníh, ušlehaný se špetkou soli. Formu, dobře vymazanou a vysypanou strouhankou, naplňte těstem a pečte do růžova při mírnější teplotě. Korpus je velmi křehký, vyplatí se upéct ho den předem. Příčně ho rozkrojte, potřete džemem, popřípadě i pudinkovým máslovým krémem, povrch polijte citrónovou polevou a ozdobte jádry ořechů. Nebo dort naplňte vanilkovým krémem, polijte čokoládou, ozdobte loupanými mandlemi a těsně před podáváním hustou šlehanou smetanou.

INGREDIENCE

  • 6 vajec
  • 18 dkg pískového cukru
  • 18 dkg jader vlašských
  • nebo lískových ořechů
  • 18 dkg brambor
  • zavařenina a poleva
  • ořechy či mandle na ozdobu

Recept na bramborový dort je tradičním receptem města: Dvůr Králové nad Labem